Jak obniżyć cholesterol

  1. Zwiększenie ilości spożywanego błonnika wraz z dietą. Błonnik powinien pochodzić z warzyw, owoców, ziaren zbóż. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż suplementy diety zawierające ten składnik diety. Dodatkowo dzięki regularnemu spożywaniu warzyw i owoców łatwiej jest utrzymać prawidłową masę ciała, ze względu na ich niską kaloryczność.
  2. Zamiana tradycyjnych, niezdrowych słodyczy, pełnych aromatów, barwników, konserwantów i inny niepotrzebnych dodatków na świeże i suszone owoce, orzechy czy pestki. Dostarczą one niezbędnych witamin i składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
  3.  Kolejnym krokiem jest wyeliminowanie z diety śmietany i zastąpienie jej jogurtami naturalnymi. Masło i margaryny należy zamienić na „smarowidła” zawierające stanole roślinne lub zrezygnować z nich całkowicie.
  4. Wprowadzamy również modyfikacje sposobu przyrządzania potraw – unikamy smażenia, stawiając na gotowanie i pieczenie. Wybierając duszenie mięs, należy pamiętać o odlaniu oliwy zaraz po podsmażeniu mięsa .
  5. Wybieramy jedynie chude produkty, dzięki temu zmniejszy ilość przyjmowanego tłuszczu.

 

 

Dietetyk Marzena

© Copyright Dieta, uroda, zdrowie 2024